Wat is de plastic soep?
In 2015 kwam er meer dan 5 miljard kilogram plastic in het milieu terecht. Dit plastic blijft niet allemaal op het land liggen, een deel komt terecht in de oceaan en dit noemen we de plastic soep.
Geen eilanden aan plastic maar een waterige boullion
De term plastic soep verwijst naar alle plastic vervuiling in de oceaan; zowel de plastic zakken die ronddrijven aan het oceaanoppervlak, als de micro en nano-plastics in het zee water. Het is niet zo dat al dit plastic eilanden vormt in de oceaan. Integendeel zelfs, minder dan 1% van al het plastic in de oceaan drijft aan het oceaanoppervlak ¹. Veel meer plastic zit dieper in de oceaan of zinkt naar de oceaanbodem. Plastic eilanden zijn er dus niet te vinden in de oceaan, het is meer een waterige bouillon.
Kapitein Charles Moore bedacht de naam plastic soep
Toen Charles Moore in 1997 van Hawaiï naar Zuid Californië zeilde, voer hij door de gyre in de Noordelijke Stille Oceaan. Elke dag zag hij daar stukjes plastic drijven. Het leek wel alsof er daar veel meer plastic dreef dan op andere plekken in de oceaan. Omdat het plastic niet alleen aan het oppervlak dreef, maar ook dieper in de oceaan te vinden was noemde hij dit fenomeen de plastic soep².
[well size=”sm”]
We kunnen Nederland 155x bedekken met al het plastic in de plastic soep
Er wordt geschat dat de totale hoeveelheid plastic in de oceaan, tussen de 86 miljard en 239 miljard kilo ligt 3,4. Precies weten hoeveel het is, is onmogelijk. Dit komt omdat we nog niet genoeg weten over hoeveel plastic er in de diepzee en op stranden ligt.
Laten we even rekenen hoeveel 86 miljard kilo plastic eigenlijk is: Een plastic boodschappentasje van de AH of Jumbo weegt ongeveer 3 gram. Dat betekent dat je van 86 miljard kilo plastic wel 28.667.000.000.000 boodschappentasjes kan maken. De oppervlakte van al die tasjes samen is 6.450.000 vierkante kilometer. Met zo veel tasjes kunnen we Nederland 155 keer bedekken.
Zo veel plastic zien we echter helemaal niet drijven aan het oceaanoppervlak. Waar is het gebleven? Dat is precies de vraag die wetenschappers nu proberen te beantwoorden.
[/well]
[collapsibles]
[collapse title=”Bronnen”]
1 van Sebille, E. (2015). The oceans’ accumulating plastic garbage. Physics Today – Website
2 The plastic soup foundation – Website
3 Jang, Y. C., Lee, J., Hong, S., Choi, H. W., Shim, W. J., & Hong, S. Y. (2015). Estimating the Global Inflow and Stock of Plastic Marine Debris Using Material Flow Analysis. Korean SOciety for Marine Environment and Energy, 18(4), 263-273.
4 Ocean Conservancy and McKinsey Center for Business and Environment (2015) Stemming the Tide: Land-based strategies for a plstic-free ocean. – Website
[/collapse]