Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the koko-analytics domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /hum/web/sitestest.hum.uu.nl/htdocs/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the formidable domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /hum/web/sitestest.hum.uu.nl/htdocs/wp-includes/functions.php on line 6114
Alles over de plastic soep | Overal in de oceaan zit plastic

Alles over de plastic soep

Overal in de oceaan zit plastic

Het is niet zo dat de volledige oppervlakte van de oceaan bezaaid is met plastic tasjes, of dat er ‘eilanden van plastic’ ronddrijven. Dit komt doordat niet al het plastic in de oceaan aan het oceaanoppervlak drijft. Veel van het plastic zit in de waterkolom of zinkt naar de oceaanbodem.

Waarom blijft plastic soms drijven, maar niet altijd?

Wist je dat… Maar de helft van het plastic afval blijft drijven. De rest van het plastic is zwaarder dan water en zinkt naar de oceaanbodem.

Niet al het plastic in de oceaan drijft aan het oceaanoppervlak. Dit komt doordat plastic een bepaalde dichtheid heeft. Wanneer de dichtheid groter is dan die van zeewater zinkt het, wanneer de dichtheid kleiner is blijft het drijven.

De helft van het plastic afval bestaat uit drijvend plastic 1, zoals plastic tasjes en flessendoppen. De rest heeft een grotere dichtheid dan zeewater en zinkt 2. Als plastic zinkt wordt het door de zeestroming meegenomen  naar de oceaanbodem, waar het vervolgens blijft liggen 3,4,5.

<1% van al het plastic in de oceaan drijft aan het oceaanoppervlak

Onderzoekers schatten dat minder dan 1% van al het plastic in de oceaan aan het oceaan oppervlak drijft. Maar hoe weten de onderzoekers dat? Dat gaan wij nu berekenen.

Topje van de ijsberg

Als minder dan 1% van al het plastic in de oceaan aan het oceaanoppervlak drijft, waar is dan de andere 99%?

Even rekenen..

Sinds de eerste productie van plastic in 1950, is er 86.000 miljoen kilo plastic in de oceaan is beland 6. Meer dan de helft hiervan blijft drijven. Dit betekent dat er 57.000 miljoen kilo drijvend plastic in zee zit. Er wordt geschat dat hiervan tussen de 60 en 64% uit kustgebieden naar de oceaan is gedreven 7. Waardoor er 34.000 miljoen kilo plastic in de open oceaan rond drijft. Onderzoekers hebben gevonden dat van dit plastic, maar 93-236 miljoen kilo op dit moment daadwerkelijk aan het oceaanoppervlak drijft 8. Dit is nog geen 1% van al het plastic dat is terechtgekomen in de oceanen. Dat betekent dat de andere 99% dus ergens anders in de oceaan moet zijn. Waar precies? Dat is onbekend.

[well size=”sm”]

Plastic in de oceaan, weghalen of lekker laten drijven?

Er wordt veel aandacht besteed aan het verzamelen van drijvend plastic. Denk bijvoorbeeld maar aan de Ocean Clean-up, bedacht door Boyan Slat. En dat terwijl het drijvende plastic nog niet eens 1% is van al het plastic in de oceaan. De andere 99% van de plastic soep krijgt veel minder aandacht. Er is dan ook veel kritiek op het idee van de Ocean Clean-up. Er wordt gezegd dat het niet effectief is. Kijk dit filmpje van het AD, en bepaal of jij de Ocean clean up een goed idee vind.

AD_ocean clean up

Wil jij weten waarom wetenschappers denken dat de ocean clean up niet werkt? Kijk dan deze video van het AD.

 

[/well]

 

[collapse title=”Bronnen”]
1 PlasticsEurope (2015) Plastics – the Facts 2015. – Website
2 Engler (2012) The Complex Interaction between marine Debris and Toxic Chemicals in the Ocean. Environmental Science & Technology, 46, 12303-12315.
Van Cauwenberghe, L., & Janssen, C.R. (2014) Microplastics in bivalves cultured for human consumption. Environmental Pllution, 193, 65-70.
4 Pham, C. K., Ramirez-Llodra, E., Alt, C. H., Amaro, T., Bergmann, M., Canals, M., … & Huvenne, V. A. (2014). Marine litter distribution and density in European seas, from the shelves to deep basins. PloS one9(4), e95839.
5 Woodall, L. C., Sanchez-Vidal, A., Canals, M., Paterson, G. L., Coppock, R., Sleight, V., … & Thompson, R. C. (2014). The deep sea is a major sink for microplastic debris. Royal Society open science1(4), 140317.
6 Jang, Y. C., Lee, J., Hong, S., Choi, H. W., Shim, W. J., & Hong, S. Y. (2015). Estimating the Global Inflow and Stock of Plastic Marine Debris Using Material Flow Analysis. Korean Society for marine Environment and Energy18(4), 263-273.
7 Lebreton, L. M., Greer, S. D., & Borrero, J. C. (2012). Numerical modelling of floating debris in the world’s oceans. Marine Pollution Bulletin64(3), 653-661.
8 van Sebille, E. (2015) The ocean’s accumulating plastic garbage. Physics Today, 68, 60-61. – Website
[/collapse]
[collapsibles]

Ook interessant..

Overal in de oceaan zit plastic
Microplastic & microbeads
Wist je dat... Microplastic een grote bijdragen levert aan de plastic soep.
Overal in de oceaan zit plastic
Wat is de plastic soep?
Wist je dat... We Nederland wel 155x kunnen bedekken met al het plastic in de oceaan.
Overal in de oceaan zit plastic
Kom zelf in actie
Wist je dat... Je met de app op deze pagina gemakkelijk je eigen plastic voetafdruk kan verkleinen.
Overal in de oceaan zit plastic
Dierenleed
Wist je dat... 100% van alle zeeschildpadden plastic in zijn maag heeft.