Oorzaak plastic soep
Er wordt steeds meer plastic gemaakt. Omdat plastic zo lang mee gaat, komt er dus ook steeds meer plastic bij. Vaak wordt er slecht omgegaan met het plastic afval. Hierdoor gaat het rondzwerven en komt plastic uiteindelijk in de oceaan terecht waar het bijdraagt aan de plastic soep.
Hoeveel plastic is er op de wereld?
Het lijkt alsof plastic er altijd al is geweest. We zijn er zo aan gewend dat een leven zonder niet eens meer kan. Maar toch is plastic pas in 1950 voor het eerst in massa geproduceerd.
”Van de steentijd, naar de ijzertijd, leven we nu in het plastic tijdperk”.
De wereldwijde productie van plastic was toen nog maar 1.500 miljoen kilo per jaar. In 2015 was dit gestegen naar 400 miljard kilo ², ³. Door deze enorme stijging wordt de tijd waarin we leven wordt nu ‘het plastic tijdperk’ genoemd 4. Als de plasticproductie komende jaren zo doorgaat, zal er rond 2050 meer dan 12,000 miljard kilo plastic op de aarde zijn5.
De levensduur van plastic
In Europa gebruiken we plastic voor drie dingen 6:
* 40% Wordt gebruikt in elektronische apparaten en vervoersmiddelen .
* 20% Wordt gebruikt in de infrastructuur.
* 40% Is voor eenmalig gebruik.
Een groot deel van al het plastic dat wij maken, wordt dus meteen weggegooid. Op dit filmpje van Nu.nl kan je zien dat veel van dit plastic nog tientallen, zo niet honderden jaren in de oceaan achterblijft. De levensduur van plastic is lang, terwijl de gebruikerstijd kort is. Met als gevolg dat er enorm veel plastic op de wereld is.
”De plastic soep wordt veroorzaakt doordat de kosten om plastic te maken niet gelijk zijn aan de prijs die het kost om ervan af te komen.”
Inzamelen, recyclen en verbranden van plastic is duur terwijl het maken en kopen van plastic goedkoop is. Hier gaat dus iets mis. Iemand moet betalen voor het opruimen van plastic afval. De mensen die het maken doen dit niet. Wij, de mensen die het gebruiken doen het ook niet. Omdat niemand zich verantwoordelijk voelt voor het plastic, ruimt ook niemand het op, wat grote problemen met zich mee brengt7.
[well size=”sm”]
Zeeën aan plastic door een falend afvalsysteem
Zoals je kan lezen in dit NOS artikel, komt er steeds meer plastic bij. Doordat er ook steeds meer mensen komen is er geen ruimte voor al dit plastic. waardoor niet altijd goed wordt omgegaan met plastic afval. Slecht afvalbeheer zorgt ervoor dat veel plastic van land in de oceaan terecht komt, waar het bijdraagt aan de plastic soep.
[/well]
[collapsibles]
[collapse title=Bronnen]
1 Kershaw, P. J. (2015). Biodegradable Plastics & Marine Litter: Misconceptions, Concerns and Impacts on Marine Environments. UNEP GPA.
2 PlasticsEurope (2013). Plastics – the Facts 2013: An analysis of European latest plastics production, demand and waste data. – website
³ Velis, C.A. (2014a) Global recycling markets: plastic waste. A story of one player – China. – website
4 Thompson, R. C., Swan, S. H., Moore, C. J., & Vom Saal, F. S. (2009). Our plastic age.
5 Rochman, C. M., Browne, M. A., Halpern, B. S., Hentschel, B. T., Hoh, E., Karapanagioti, H. K., & Thompson, R. C. (2013). Policy: Classify plastic waste as hazardous. Nature, 494(7436), 169.
6 PlasticsEurope (2017). Plastics – the facts 2017. – Website
7 Newman, S., Watkins, E., Farmer, A., ten Brink, P., & Schweitzer, J. P. (2015). The economics of marine litter. In Marine anthropogenic litter (pp. 367-394). Springer, Cham.
[/collapse]