Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the koko-analytics domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /hum/web/sitestest.hum.uu.nl/htdocs/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the formidable domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /hum/web/sitestest.hum.uu.nl/htdocs/wp-includes/functions.php on line 6114
Alles over de plastic soep | Onderzoek naar de plastic soep

Alles over de plastic soep

Onderzoek naar de plastic soep

Hoe weten we hoe het plastic zich door de oceaan heen beweegt? Dat is een heel goede vraag! Er wordt al jaren onderzoek gedaan naar oceaanstromingen, gyres en de diepzeepomp. Al deze kennis samen zorgt ervoor dat we beter begrijpen hoe het water door de oceaan heen beweegt – en met dit water ook het plastic.

Badeendjes op wereldreis

Je zou het niet denken, maar gele badeendjes hebben bijgedragen aan ons begrip van oceaanstromingen. In 1992 verloor een Chinees vrachtschip een van zijn containers. Deze was tot de nok toe gevuld met meer dan 28.000 badeendjes. De badeendjes dobberen nu al jaren rond op de oceanen en worden tot op de dag van vandaag gevonden op de meest uiteenlopende plekken.

Minder dan 1% van het plastic drijft aan het oceaan oppervlak

Als <1% van het plastic drijft aan het oceaan oppervlak, waar is dan de rest?

Door de badeendjes werd voor het eerst duidelijk hoe plastic zich verspreidt over het oceaanoppervlak. Door verder onderzoek weten we dat plastic wordt getransporteerd met gyres of door de diepzeepomp.

Verder is er uit onderzoek gebleken dat minder dan 1% van het plastic drijft aan het oceaanoppervlak. De andere 99% van al het plastic bevindt zich dus ergens anders in de oceaan. Maar waar?

We weten veel, maar er is veel meer dat we nog niet weten!

Een van de dingen die we nog niet weten is waar de andere 99% van al dat plastic is gebleven in onze oceaan. Dit is een van de vragen die het onderzoeksteam  TOPIOS, onder leiding van wetenschapper Erik van Sebille, met behulp van computermodellen probeert te beantwoorden. De computermodellen simuleren de beweging van plastic in verschillende gebieden van de oceaan. Niet alleen aan het oceaanoppervlak, maar door de hele oceaan heen.

 

[well size=”sm”]

Onderzoek aan de Universiteit Utrecht

Bestaat er een eiland van plastic?

Kijk dit filmpje, en kom erachter of er eigenlijk wel eilanden aan plastic ronddrijven in de oceaan.

Er wordt geschat dat elk jaar ongeveer acht miljoen ton plastic in de oceaan terecht komt.  Maar wat zijn de gevolgen van al dat plastic? En zijn er misschien alternatieven voor plastic?  Dit zijn vragen die wetenschappers aan de Universiteit Utrechtproberen te beantwoorden. Wil je meer weten over wetenschappelijk onderzoek naar de plastic soep? Klik dan op deze link, en kijk wat de UU doet om onze plastic voetafdruk te verkleinen.

[/well]

Wat zijn jouw goede ideeën?

Illustratie_AikeVonk_Lamp

Wat doe jij tegen de plastic soep?

Zoals je ziet wordt er veel onderzoek gedaan naar de plastic soep. Dit onderzoek zorgt ervoor dat we veel dingen weten, maar ook dat we erachter komen dat er nog veel dingen zijn die we niet weten. Hier kan jij ook aan bijdragen. Heb jij misschien goede ideeën over hoe jij het plastic probleem zou oplossen?

Ook interessant..

 

Onderzoek naar de plastic soep
Kom zelf in actie
Wist je dat... Je met de app op deze pagina je eigen plastic verbruik kan verminderen.
Onderzoek naar de plastic soep
Waarom komt Nederlands plastic op de Noordpool terecht?
Wist je dat... Nederlandse afval grote schade aanbrengt aan het Noordpool gebied?
Onderzoek naar de plastic soep
Wat is de plastic soep?
Wist je dat… Er helemaal geen eilanden aan plastic ronddrijven in de oceaan.
Onderzoek naar de plastic soep
Het prijskaartje van de plasticsoep
Wist je dat... Mensen in arme gebieden soms gedwongen zijn te leven op een plastic vuilnisbelt.