Alles over de plastic soep

Dierenleed

Dieren sterven een hongerdood wanneer ze zoveel plastic eten dat er geen voedsel meer in hun maag past. Dit is niet het enige dierenleed dat wordt veroorzaakt door al het plastic in onze oceaan. Grote dieren, bijvoorbeeld zeeschildpadden, raken vaak verstrikt in achtergelaten visnetten waardoor ze geen eten meer kunnen vinden en uiteindelijk verhongeren. 

Gevangen in plastic

Dierenleed

Dieren kunnen worden gevangen in het plastic dat om blikjes drinken heen zit. Dit plastic is in Nederland verboden, maar nog niet in andere (Europese) landen.

Het komt vaak voor dat zeedieren verstrikt raken in plastic afval 1. Dieren die verstrikt raken sterven een langzame dood doordat ze verdrinken, uithongeren of doodgaan aan de infectie van wonden 2. Dieren raken het vaakst verstrikt in achtergelaten visnetten; dit wordt ook wel ‘spookvissen’ genoemd.

Verstikkend gevaar

Illustratie_AikeVonk_Zeepaardje

Zeepaardjes houden normaal natuurlijk materiaal vast om mee te gaan met de stroming. Bij het Indonesische eiland Sumbawa zoekt een zeepaardje steun bij een wattenstaafje.

Plastic heeft niet alleen direct effect op zeedieren, maar ook indirect. Plastic dat op de oceaanbodem terechtkomt kan planten en het koraal dat er groeit verstikken, waardoor het afsterft en de leefomgeving van veel zeedieren wordt bedreigd.

Een deel van het plastic afval dat in de oceaan terechtkomt blijft drijven aan het oceaanoppervlak. Maar het meeste plastic blijft daar niet voor eeuwig. Veel eindigt uiteindelijk op de oceaanbodem. Grote plastic voorwerpen, zoals bijvoorbeeld achtergelaten visnetten, grote plastic zakken of containers, zinken naar de bodem. Deze voorwerpen verstikken de dieren die hier leven, pletten de planten en het koraal dat er groeit. Wanneer het plastic op de bodem ligt, zorgt het ervoor dat er geen zuurstof meer in het zand kan komen, waardoor de dieren die in de zeebodem leven sterven 3.

 

[well size=”sm”]

Spookvissen

Schildpadden_Volkskrant

Lees in de Volkskrant over hoe 300 schildpadden tegelijkertijd het slachtoffer werden van spookvissen.

Spookvissen is het probleem waarbij vooral grote dieren gevangen raken in rondzwervende en achtergelaten visnetten. Denk bijvoorbeeld aan walvissen, schildpadden, zeehonden en dolfijnen. Zoals je in dit artikel in de Volkskrant kan lezen, zijn er nog niet zo lang geleden 300 dode schildpadden het slachtoffer geworden van spookvissen. Het zijn niet alleen zeeschildpadden die worden gevangen in deze rondzwervende netten. Ook de vissen waar de netten oorspronkelijk voor bedoeld waren raken erin verstrikt, om vervolgens nooit te worden opgehaald.

[/well]

 

[collapsibles]
[collapse title=Bronnen]
1 Gall, S. C., & Thompson, R. C. (2015). The impact of debris on marine life. Marine pollution bulletin, 92(1-2), 170-179.
2 Laist, D. W. (1997). Impacts of marine debris: entanglement of marine life in marine debris including a comprehensive list of species with entanglement and ingestion records. In Marine Debris (pp. 99-139). Springer, New York, NY.
3 Kühn, S., Rebolledo, E. L. B., & van Franeker, J. A. (2015). Deleterious effects of litter on marine life. In Marine anthropogenic litter (pp. 75-116). Springer, Cham.

[/collapse]

Ook interessant..

Dierenleed
Wat is een gyre?
Wist je dat... Gyres het grootste transport mechanisme zijn voor drijvend plastic.
Dierenleed
Kom zelf in actie!
Wist je dat... Ook jij kan bijdragen aan een plastic vrije oceaan!
Dierenleed
Waarom vinden we Nederlands plastic op de Noordpool?
Wist je dat... Nederlandse afval grote schade aanbrengt aan het Noordpool gebied.
Dierenleed
Plastic dieet
Wist je dat... 100% van alle zeeschildpadden plastic in zijn maag heeft.